Filmer

Hur kan jag se svenska filmer gratis online?

Att kunna streama svenska filmer gratis online har blivit allt vanligare på senare år. Det finns flera sätt att få tillgång till både nya och gamla svenska filmer utan att behöva betala.

En möjlighet är att använda sig av legala streamingtjänster som erbjuder gratis filmer, oftast med reklam. Några exempel är Viaplay, SVT Play och TV4 Play som har ett brett utbud av svenska filmer i sitt gratisbibliotek. Genom att skapa ett kostnadsfritt konto kan du streama filmer direkt via deras hemsidor eller appar.

Det går också att hitta många klassiska svenska filmer på swefilmer. Äldre filmer vars upphovsrätt gått ut finns ofta tillgängliga gratis med svensk text. Sök bara på filmtiteln och “helfilm” så hittar du troligen filmen att se direkt i din webbläsare.

Biblioteken erbjuder numera också gratis filmstreaming via tjänster som Cineasterna. Med ett bibliotekskort kan du logga in och se både nyare och äldre svenska filmer i bra kvalitet.

De bästa svenska filmerna att streama nu

Vilka är just nu de hetaste och mest sevärda svenska filmerna online? Här är några riktigt bra tips på filmer du kan streama precis nu:

 • Tigers (2022) - Prisbelönt drama med Erik Enge i huvudrollen.
 • Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska fissureshows (2022) - Unik svart komedi.
 • Gåsmamman (2022) - Rosita måste klara att ta hand om en flock tonåringar.
 • Svenskjävel (2022) - Svensk krigsdrama baserad på en sann historia.

Alla dessa filmer går just nu att se gratis på Viaplay med reklam. Så skapa konto och njut av de allra fräschaste svenska filmerna!

Senaste nyheter om svenska filmer och skådespelare

Det händer mycket spännande just nu på den svenska filmhimlen. Flera stora produktioner är på gång och svenska skådespelare glänser både nationellt och internationellt.

En av de mest omtalade kommande svenska filmerna är Hilma om konstnären Hilma af Klint med Lena Olin i huvudrollen. Filmen har biopremiär i augusti 2023 och väntas bli en stor publikmagnet.

Skådespelerskan Alicia Vikander är just nu aktuell i den nya Netflix-serien Irma Vep där hon spelar en desillusionerad Hollywood-stjärna. Vikander hyllas för sin insats och serien får fina recensioner.

Brolin tillkännagav också nyligen att han tackat ja till att spela med i den nya Bioshock-filmen som kommer baseras på det populära videospelet. Filmen beräknas ha premiär 2024 och förväntas bli en riktig rysare!

Hitta de populäraste svenska filmerna att se gratis

Förutom de allra senaste svenska filmerna finns det gott om populära svenska filmer från de senaste decennierna att se gratis online.

Några av de mest sevärda och omtyckta titlarna är:

 • Så som i himmelen (2004)
 • Fucking Åmål (1998)
 • Jag är Ingrid (2015)
 • Turist (2014)

Dessa går att hitta gratis på streamingtjänster som Viaplay och Cineasterna, eller att hyra billigt på tjänster som Voddla och SF Anytime. Det är bara att koppla upp sig mot TV:n och njuta av riktigt bra svensk film!

Upptäck svenska indiefilmer och smalare produktioner

Utöver de stora och välkända svenska filmerna finns också en spännande värld av mindre independent- och indiefilmer att upptäcka. Dessa ger ofta en alternativ bild av Sverige.

Några intressanta svenska indiefilmer att se är till exempel Flocken, Turistens klagan och En underbar jävla jul. Dessa utforskar ämnen som utanförskap, relationer och julfirande på ett annorlunda vis.

För att hitta obscure svenska indiefilmer, håll utkik på streamingtjänster som Mubi samt på svenska filmfestivaler. Det finns guldkorn att hitta utanför det vanliga utbudet!

Titta på klassiska svenska filmer från förr gratis

Det finns massvis med svenska filmklassiker från första halvan av 1900-talet som nu går att se helt gratis online.

Några riktiga pärlor är:

 • Synnöve Solbakken (1919)
 • Körkarlen (1921)
 • Fröken Julie (1951)

Dessa stumfilmer och tidiga ljudfilmer finns tillgängliga på öppna arkiv som Svensk Filmdatabas och Youtube. Perfekt för en nostalgisk och historisk filmkväll!

Se svenska filmer med HD-kvalitet online

Tack vare streaming har det blivit enklare att se svenska filmer i bra bild- och ljudkvalitet. Många tjänster erbjuder numera filmer i HD, vilket ger en bioliknande upplevelse.

För att garanterat kunna streama svenska filmer i HD, välj tjänster som Viaplay, SF Anytime eller Cineasterna. Dessa levererar filmer i 1080p upplösning vid bra internethastighet.

Se också till att använda en modern streamingenhet som stöder HD, till exempel en Smart-TV, spelkonsol eller mediaspelare som Chromecast eller Apple TV. Då får du ut den bästa bildkvaliteten på dina favoritfilmer!

Bästa filmer på nätet

Oppenheimer Stream
Avatar Stream
Harry Potter Streama
Spider-Man No Way Home Stream
The Whale Stream

Var hittar jag svensk text och undertexter till utländska filmer?

För att kunna följa utländska filmer på svenska finns det flera alternativ:

Många streamingtjänster som Netflix och HBO Max erbjuder svensk text till majoriteten av sina filmer och serier. Detta aktiveras enkelt i inställningarna.

På bio brukar de flesta utländska filmer textas på svenska vid visningar efter klockan 17-18 på vardagar samt hela dagen på helgerna. Kolla med din lokala biograf för exakta tider.

Slutligen går det att hitta svensktextade filmer på tjänster som megakino-co.com. Där kan du ladda ner undertexter och lägga på filmer själv.

I det här inlägget delar jag med mig av mina bästa tips för att kunna streama svenska filmer online helt gratis. Jag går igenom hur du enkelt kan se både nyare och äldre svenska filmer via olika gratistjänster.

Jag börjar med att lista de främsta legala streamingtjänsterna där du kan skapa ett kostnadsfritt konto för att titta på svenska filmer. Jag nämner bland annat Viaplay, SVT Play och TV4 Play. Även YouTube och biblioteken erbjuder gratis film.

Vidare presenterar jag de hetaste nyheterna just nu inom svensk film. Jag skriver om kommande filmer som Hilma och medverkan av svenska skådespelare i utländska produktioner. Jag nämner nyheter om bland andra Alicia Vikander.

Avslutningsvis ger jag flera konkreta tips på populära svenska filmer inom olika genrer som går att streama gratis online just nu. Jag nämner titlar som Så som i himmelen, Fucking Åmål och Turist. Perfekt filmkväll hemma!

Genrer arrow-right

Betyg arrow-right

Sortera arrow-right

close

Genrer

Rensa
Action
Animering
Komedi
Brott
Dokumentär
Drama
Äventyr
Skräck
Thriller
Western
Reality
Sci-Fi & Fantasy
Visa mer

Produktionsår

Rensa

Sök mellan 1920 - 2023.

Betyg

Rensa

star0 till 10

Sortera

 • Popularitet stigande

 • Popularitet fallande

 • Betyg stigande

 • Betyg fallande

 • Nyaste produktionerna

 • Äldsta produktionerna