close icon
page-title
Aladdin
Aladdin

Detaljer

 • Originaltitel: Aladdin
 • Originalspråk: Engelska
 • Produktionsland: USA
 • Regissör: Walt Disney Pictures

Titta på Aladdin 1992 gratis - Streama Online SweFilmer

star7.7
10907Betyg
date1992
date1h 35m

Kommenter

 • avatar

  VerklighetenVera

  |13 timer siden
  Castet rätt tufft men storyn kunde vart bättre, allmänt okej film
 • avatar

  FamiljeFrida

  |4 dage siden
  Rekommenderar, filmen är intressant. Man behöver dock tåla stil och maner från 80-talet.
 • avatar

  RealityRasmus

  |8 dage siden
  å den där "utsvämningen" av filmkritiker utan smak å känsla" Om ni inte gillar nåt så kolla på Första kärleken eller Varför jag istället. Det är er nivå...
 • avatar

  KlassikerKajsa

  |9 dage siden
  nån annan som har problem med strömmen?? den laggade för mig mitt i filmen men de e väl det där jävla näthaket igen
 • avatar

  RomantikRonja

  |10 dage siden
  Förutom fina vyer, bara skit.
 • avatar

  DokisDennis

  |13 dage siden
  ibland okej å allt som allt min favorit i serien
 • avatar

  glödandeStjärna

  |13 dage siden
  Om alla var som hans tjej då 😎

Indholdsfortegnelse

Vilken är handlingen i Aladdin?

Aladdin är en animerad äventyrsfilm från 1992 som skapades av Walt Disney Pictures. Filmen följer historien om den fattiga men äventyrliga gatupojken Aladdin som träffar och förälskar sig i den vackra prinsessan Jasmine. Men deras kärlek är fylld av hinder, inklusive den elake storvisiren Jafar som söker världsherravälde. Med hjälp av den magiska anden Genie som Aladdin råkar frigöra från en förseglad lampa, beger han sig ut på ett storslaget äventyr för att vinna Jasmines hjärta och besegra Jafars onda krafter.

Den spännande handlingen i Aladdin involverar magi, flygande mattor, en talande papegoja och en hel del action när Aladdin kämpar för att stoppa Jafar. Samtidigt blottläggs svårigheter med klasskillnader och begränsningar i kungariket Agrabah som Jasmine tvingas navigera. Aladdin är en rik berättelse som blandar underhållning med viktigare teman som strävan efter frihet och övervinnandet av sociala hinder för sann kärlek.

Filmens huvudkaraktärer är djupt utvecklade och hjälper att driva handlingen framåt. Aladdin är lömsk men godhjärtad, Jasmine är en modig prinsessa som strävar efter äventyr och Genie är en roande och excentrisk figur. Filmen bjuder på både roliga och dramatiska ögonblick när dessa karaktärer strävar efter sina mål och konfronterar varje utmaning som ställs i deras väg.

Aladdin

Vad gjorde produktionen av Aladdin så unik?

Produktionen av Aladdin var unik och banbrytande inom animation på flera sätt. För det första var det en av de första animerade filmerna som använde 3D-datorgrafik, främst för scenerna med den formskiftande anden Genie. Dessa scener krävde avancerad teknik och ett enormt arbete av de animatörer som måste skapa Geniens många former och uttryck.

En annan unik aspekt var användningen av musikaliska nummer för att driva berättelsen framåt. De ikoniska låtarna som "A Whole New World" och "Friend Like Me" har blivit animationsklassiker. Musiken skrev av den legendariske kompositören Alan Menken som redan hade erfarenhet från tidigare Disney-filmer som Lilla Sjöjungfrun. Musiken i Aladdin spelade en viktig roll i att skapa stämning och föra handlingen framåt på ett underhållande sätt.

Dessutom var Aladdin den första filmen i den moderna "Disney-renässansen" på 1990-talet som återupplivade utgivningen av animerade musikaler hos den legendariska studion. Det markerade en vändpunkt i Disney-historien och visade på den nya kreativa riktningen för derasAnimaterade utbud.

Vem är med i rollistan för Aladdin?

Rollistan för Aladdin innehåller flera framträdande skådespelare som lånar sina röster till de ikoniska karaktärerna. I huvudrollerna finner vi Scott Weinger som Aladdin och Linda Larkin som prinsessan Jasmine. Även om de inte var några av de största namnen på den tiden, så gjorde de ett enastående jobb med att ge liv åt sina respektive roller.

Men ett av de mer anmärkningsvärda rollbesättningarna var Robin Williams som den förtrollade anden Genie. Williams improviserade en stor del av Genies repliker och hans vilda, energiska röstprestation blev en höjdpunkt i filmen. Han ger liv åt en sannerligen unik och fängslande karaktär med sin karakteristiska, snabba humor.

De mer kända namnen i rollistan omfattar Jonathan Freeman som den elake storvisiren Jafar och Frank Welker som den mångsidiga rösten för en mängd olika djurkaraktärer, som den pratande papegojor Iago. Dessutom har filmen flera sångare som dubbar de musikaliska numren, bland annat Lea Salonga som prinsessan Jasmines sångröst.

Hur blev Aladdin en modern klassiker?

Aladdin har bevisligen stått sig som en modern animerad klassiker av flera anledningar. Dess storslagna äventyrshistoria med magiska inslag och hjärtevärmande romantik har tilltalan hos såväl barn som vuxna. Filmen kombinerar verkligt engagerande karaktärer med både humor och dramatik på ett sätt som ger den stor underhållningsvärde och hållbarhet över tid.

En avgörande faktor som bidrog till Aladdin blev en sådan framgång är den ikoniska musiken och de minnesvärda musikaliska numren. Sånger som "A Whole New World" och "Friend Like Me" har blivit standardnummer inom såväl animation som musikal. De fångar den charm och energi som genomsyrar filmen och har hjälpt den att leva kvar i människors hjärtan och sinnen.

Dessutom var Aladdin extremt banbrytande inom animationsteknik, särskilt när det gäller att integrera datoranimering av Genie. Detta gav filmen en modern syn och visade vägen framåt för branschen. Men samtidigt bibehöll den handetsmässiga konstnärliga kvaliteten som Walt Disney Studios var känd för.

Aladdin

Var kan man se Aladdin stream gratis?

För svenska filmälskare som vill uppleva den ikoniska animeringsklassikern Aladdin gratis online finns det några smidiga alternativ. En populär streamingtjänst där du kan hitta Aladdin att titta på utan kostnad är swefilmer.se. Denna sajt erbjuder en stor samling filmer och TV-serier att streama direkt i webbläsaren.

Men swefilmer.se är inte den enda platsen att se Aladdin gratis på nätet. Många andra streamingtjänster som Viaplay, C More och Netflix brukar också ha den här typen av animerade filmer tillgängliga, antingen för gratis streaming eller som en del av deras prenumerationstjänster. Det kan vara värt att kolla dessa plattformars bibliotek också.

En annan möjlighet är att hyra eller köpa Aladdin digitalt från vissa video-on-demand-tjänster som SF Anytime eller liknande. Detta innebär visserligen en kostnad, men ger dig möjlighet att äga eller se filmen när och hur många gånger du vill.

Vad säger kritikerna om Aladdin?

Kritikerna var överväldigande positiva mot Aladdin när den ursprungligen släpptes 1992. Filmen hyllades för sitt underhållande och fantasifulla äventyrsberättande, sina livfulla animerade karaktärer och sin musikaliska prakt. Roger Ebert kallade den "en virvlande, bländande upplevelse" i sin recension.

Många kritiker lyfte även fram Robin Williams stjärnskådespel som den pratglada anden Genie. Hans improviserade humor och energiska röstprestation ansågs vara en höjdpunkt. James Berardinelli från ReelViews sade att Williams "formar Genie till en tidlös komedisk karaktär".

Den storstilade animationen och visuella stilen fick också mycket beröm, med särskilt fokus på den banbrytande användningen av datoranimering för Genie. Kritiker imponerades av hur väl dessa nya effekter smälte samman med den mer traditionella handritade animationen.

Sammanfattning

Aladdin är en älskad animerad klassiker som bjuder på ett spännande äventyr med vänskap, kärlek och magi. Med sin fantastiska rollista, fenomenala musik och banbrytande animation har den blivit en favorit för både barn och vuxna. Oavsett om du ser den för första gången eller återupplever ett kärt minne, är Aladdin en animerad film som är värd att streama och njuta av.

Låt dig sugas in i den magiska världen av Agrabah, följ Aladdin och Jasmine på deras romantiska resa och skratta åt den legendariska anden Genies galna upptåg. Aladdin är en film som berör med sina teman om frihet, mod och att följa sitt hjärta. En sann höjdpunkt inom animation som garanterat kommer att underhålla och förtrolla dig.

9 Lignende Film

Sebastian Jonsson

Sebastian Jonsson

Som ägare till denna portal om film, serier och recensioner är jag stolt över att dela min passion för berättande konstformer. Med en djup förståelse för världen av film och serier strävar jag efter att skapa en engagerande och informativ plattform för alla cineaster där ute. Mitt mål är att vägleda dig genom den spännande världen av visuell underhållning och ge dig insiktsfulla recensioner och nyheter. Tillsammans kan vi utforska och uppskatta den rika mångfalden av berättelser som film- och tv-världen har att erbjuda. Välkommen till vår gemenskap av filmälskare och serienördar!

Bedøm filmen eller serien

fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
outline-star
outline-star
Betyg: 8 Antal stemmer: 10907

Dela