close icon
page-title
Labyrint
Labyrint

Detaljer

 • Originaltitel: Labyrinth
 • Originalspråk: Engelska
 • Produktionsland: Storbritannien, USA
 • Regissör: TriStar Pictures

Labyrint Stream Sverige • Gratis Online

star7.3
2298Betyg
date1986
loader

Labyrint Recension

 • avatar

  KlassikerKajsa

  |9 timer siden
  nån annan som har problem med strömmen?? den laggade för mig mitt i film men de e väl det där jävla näthaket igen
 • avatar

  FamiljeFrida

  |6 dage siden
  Rekommenderar, film är intressant. Man behöver dock tåla stil och maner från 80-talet.
 • avatar

  DokisDennis

  |9 dage siden
  ibland okej å allt som allt min favorit i serien
 • avatar

  RomantikRonja

  |12 dage siden
  Förutom fina vyer, bara skit.
 • avatar

  glödandeStjärna

  |12 dage siden
  Om alla var som hans tjej då 😎
 • avatar

  RealityRasmus

  |13 dage siden
  å den där "utsvämningen" av filmkritiker utan smak å känsla" Om ni inte gillar nåt så kolla på Första kärleken eller Varför jag istället. Det är er nivå...

Labyrint Rollistan

Labyrint Trailer

Indholdsfortegnelse

Vilka utmaningar möter Sarah i labyrinten?

I äventyrsfilmen Labyrint får vi följa den fantasifulla tonåringen Sarah när hon av misstag kallat på gobliner som kidnappar hennes lillbror Toby. För att rädda honom måste Sarah ge sig in i den magiska labyrinten och klara av en rad utmaningar. En av de första proven hon ställs inför är att ta sig förbi de besynnerliga och vaktande väsendena som befolkar labyrintens ingång. Väl inne i labyrinten möter hon en rad märkliga miljöer och fantasy-vidunder som hon måste besegra med sin uppfinningsrikedom.

Sarah tvingas också använda sin intelligens och logiska tänkande för att lösa den komplicerade labyrintens gåtor och hitta rätt väg. Det är inte bara de fysiska hindren och varelserna hon möter som utgör utmaningar, utan också de psykologiska spelen och förvirringen som den ondskefulle Goblin-kungen utsätter henne för. Han skapar märkliga illusioner och förvrängda verkligheter för att locka Sarah att ge upp sitt uppdrag. För att klara av allt detta krävs att Sarah tar tillvara på sin inre styrka, mod och uthållighet.

En annan utmaning är den begränsade tid Sarah har på sig att ta sig igenom labyrinten och rädda sin bror innan mörkret faller. Hon måste agera snabbt och fatta beslut under stark tidspress. Genom att övervinna alla dessa hinder växer Sarah som person och lär sig värdefulla lärdomar om sig själv. Äventyret i Labyrint blir en resa av självuppfyllelse för henne där hon måste klara av svåra utmaningar för att lyckas med sitt uppdrag.

Image Labyrint film online

Hur såg produktionen av Labyrint ut?

Produktionen av den populära fantasyklassikern Labyrint från 1986 var en imponerande bedrift. Filmen skapades av den legendariske regissören Jim Henson, känd för Mupparna, i samarbete med George Lucas produktionsbolag. Med en budget på 25 miljoner dollar var det en stor satsning på den tiden och krävde enorma resurser och omfattande förproduktion för att förverkliga den magiska sagovärld som skildras i filmen.

En stor utmaning var att skapa alla de fantasiväsen, gobliner, drakar och andra vidunder som befolkar labyrinten. Detta krävde månaders arbete av en hel armé av hantverkare och dockspecialister som byggde alla de komplicerade dockorna och kroppsburen från grunden. Allt från den motbjudande Ludo till den burdusa Hoggle och den mystiska jättinnan som hjälper Sarah i labyrinten var avancerade dockkonstruktioner.

Förutom den imponerande docktekniken användes också avancerade specialeffekter för att skapa de fantastiska miljöerna. Exempelvis byggdes en jättestor dekorationsscen för den omstridda sluttstriden mellan Sarah och Goblin-kungen. Henson och hans team använde även den banbrytande teknik som tidigare använts i Star Wars för en del effektscener som den mytomspunna ficklampan. Sammantaget var Labyrint en enorm produktionsmässig utmaning som tog flera år att färdigställa innan premiären äntligen kunde ske 1986.

Var kan man se Labyrint stream gratis?

Den prisvinnande fantasyklassikern Labyrint finns att streama på ett flertal populära streamingtjänster. En utmärkt sajt att börja med är swe-filmer.se där du hittar Labyrint Sverige i god kvalitet. Swe-filmer.se erbjuder Labyrint gratis streama och har inga dolda avgifter eller månadskostnader. Du kan enkelt Labyrint streama online direkt från sidan utan besvärliga nedladdningar.

En annan tjänst som har Labyrint Film gratis är Sweflix. Där hittar du denna älskade klassiker bland ett stort utbud av filmer och serier att strö. Om du redan har ett konto hos någon av de större streamingtjänsterna som Netflix eller HBO Max kan det även vara värt att kolla om Labyrint finns tillgänglig att titta på Labyrint hos dem.

För svenska tittare som Var kan man se Labyrint och gillar att följa med i aktuella streamingutbud kan det också vara en bra idé att hålla utkik på tillfälliga streamingerbjudanden. Ibland dyker klassiker som Labyrint upp på tjänster som Viaplay, C More eller SF Anytime under begränsade perioder.

Vilka skådespelare medverkade i Labyrint?

Fantasyklassikern Labyrint hade en imponerande rollista bestående av både etablerade skådespelare och uppkommande talanger. I huvudrollen som den fantasifulla tonåringen Sarah såg vi den då 15-åriga Jennifer Connelly som gjorde sitt genombrott med filmen. Hennes insats som den modiga och äventyrsälskande flickan som gav sig in i labyrinten för att rädda sin bror hyllades stort av kritikerna.

I de animerade rollerna finner vi några av huvuden bakom Mupparna. Legenden Jim Henson gestaltar den ondskefulle men något komiske Goblin-kungen, medan hans medarbetare Dave Goelz gav liv åt den grottmans-lika Hoggle. Den stora lärlingen Ludo, en sorts vänlig drake, animerades av Ron Mueck och skådespelerskan Shelly Duvall var rösten bakom den godhjärtade men märkliga jättinnan.

Andra viktiga roller gestaltades av veteraner som Billie Whitelaw som den stenhårda och motbjudande Damen i röd och Christopher Malcolm som den mystiske munken Broder Jasper. Rollistan Labyrint var således en dynamisk blandning av erfarna aktörer och nya stjärnskytten, som tillsammans med Mupparnas trollkonster skapade en oförglömlig filmupplevelse.

Image Labyrint 1986

Labyrintens magi och underverk

En av de främsta anledningarna till att Labyrint blev en sådan publiksuccé var dess magiska värld fylld med fantasifulla underverk. När Sarah gav sig in i den mystiska labyrinten öppnades en sagovärld kantad av vackra och skräckinjagande vidunder, magiska krafter och förvirrande illusioner. Filmskaparna lyckades med bravur att skapa en helt egen mytologisk miljö som på samma gång verkade trovärdig och äventyrlig.

Sarah möter en rad hisnande vidunder på sin väg genom labyrinten, allt från den vänliga besten Ludo till mer skrämmande varelser som de högresta skelettriddarnas hästar. De människolika men dock mycket säregna karaktärerna som Hoggle, Goblin-kungen och Jättinnan skapar en fantasivärld som känns både logisk och felaktig på samma gång. Vi som tittare accepterar dessa besynnerliga varelser eftersom de är så slående illustrerade.

Förutom de mäktiga bestarna och mytologiska figurerna utspelar sig berättelsen också mot en bakgrund av ren förtrollning och magi. I den drömska labyrinten inträffar ständigt oförklarliga händelser där människor förvandlas, tidsloopar uppstår och ingenting är som det ser ut att vara. Den mästerliga filmfotografin, specialeffekterna och de fantastiska skådespelarprestationerna fångar denna övernaturliga värld och får tittarna att acceptera dess lagar och labyrintens magi och underverk.

Vad är den underliggande historien i Labyrint?

På den mest grundläggande nivån är Labyrint en fängslande fantasy-äventyrsberättelse där en ung flicka måste ta sig igenom en mängd olika hinder för att uppnå sitt uppdrag. Men under denna enkla yta finns en djupare underliggande historia med många teman och metaforer att utforska för den uppmärksamme tittaren.

En av de starkaste undertonerna är Sarah's resa från oskyldigt barn till vuxen. När berättelsen börjar är hon fast i en fantasivärld där hon försöker fly undan sitt ansvar, men genom sitt äventyr i labyrinten växer hon som person och mognar gradvis. Hon utvecklar sin förmåga att se situationer från olika perspektiv, lära sig avkall och blir mer självständig.

En annan viktig underliggande aspekt är filmens syn på makt och maktstrukturer. Goblin-kungen representerar en typ av patriarkal och småsint maktutövning, medan Sarah visar på en mjukare och mer empatisk form av inflytande. Filmen undersöker hur olika typer av maktutövning påverkar relationerna mellan människor.

Slutligen finns det också inslag som kommenterar skönhetsideal och utseendefixering. Sarah blir idealiserad av olika karaktärer i labyrinten baserat på hennes yttre, men hon avvisar detta och värdesätter istället inre egenskaper. På så vis erbjuder Labyrint många hållhakar för djupare filosofiska tankar bortom den spännande ytan.

Sammanfattning

I den klassiska fantasyklassikern Labyrint får vi följa med den modiga tonåringen Sarah på ett episkt äventyr genom en magisk labyrint. För att rädda sin lillebror från den ondskefulle Goblinkungen måste hon övervinna en rad utmaningar och bevisa sin inre styrka. Produktionen var en enorm satsning i fantasivärlden med innovativa dockor och specialeffekter som skapade en oförglömlig filmupplevelse.

Förutom att vara ett spännande äventyr är Labyrint också en rik berättelse fylld med djupare teman och metaforer kring vuxenblivande, maktstrukturer och skönhetsideal. Den ikoniska rollistan med både legendariska veteraner och unga talanger förgyllde ytterligare denna moderna klassiker. Filmen är därför ett måste att se för alla fantasy-älskare och den finns lyckligtvis att streama på flera populära tjänster online.

Lignende filmer til Labyrint

Sebastian Jonsson

Sebastian Jonsson

Som ägare till denna portal om film, serier och recensioner är jag stolt över att dela min passion för berättande konstformer. Med en djup förståelse för världen av film och serier strävar jag efter att skapa en engagerande och informativ plattform för alla cineaster där ute. Mitt mål är att vägleda dig genom den spännande världen av visuell underhållning och ge dig insiktsfulla recensioner och nyheter. Tillsammans kan vi utforska och uppskatta den rika mångfalden av berättelser som film- och tv-världen har att erbjuda. Välkommen till vår gemenskap av filmälskare och serienördar!

Betygsätt filmen

fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
outline-star
outline-star
outline-star
Betyg: 7 Antal stemmer: 2298

Dela