Titta på Massakern i Katyń 2007 gratis - Streama Online SweFilmer

rating6.7
222
Betyg
calendar2007
time2h 02m
Hitlers trupper invaderar Polen utan förvarning. I öster väller Röda Armén in över gränserna. På några få dagar är motståndet krossat, den polska armén ligger i spillror och Andra Världskriget är ett faktum. Fångade i en förtvivlad fälla mellan två fronter tvingas flyende familjer se sina män föras bort till de fruktade ryska fånglägren. Ingen av dem återvänder levande.

Skådespelare

Actor Sebastian Bezzel

Sebastian Bezzel

Actor Sergey Garmash

Sergey Garmash

Actor Joachim Paul Assböck

Joachim Paul Assböck

Actor Krzysztof Globisz

Krzysztof Globisz

Actor Olgierd Łukaszewicz

Olgierd Łukaszewicz

Actor Magdalena Cielecka

Magdalena Cielecka

Actor Artur Żmijewski

Artur Żmijewski

Actor Paweł Małaszyński

Paweł Małaszyński

Officiell trailer

Siehe auch

Dramadokumentär om massakern i Katyn

Massakern i Katyn är en polsk dramafilm från 2007 som skildrar de fruktansvärda händelserna i Katyn-skogen 1940. Filmen regisserades av Andrzej Wajda och har hyllats för sitt sätt att belysa ett av de mörkaste kapitlen i Polens 1900-talshistoria.

I filmen får vi följa några polska militärer och deras familjer före, under och efter massakern i Katyn där omkring 22 000 polska officerare och intellektuella mördades av sovjetiska styrkor. Deras öden flätas samman i det stora historiska dramat.

Med en stjärnspäckad ensemble skildras personliga tragedier som griper tag i oss, samtidigt som vi får ta del av ett stycke bortglömd historia. Massakern i Katyn är en film som etsat sig fast i det kollektiva polska medvetandet och som nu når en svensk publik.

Massakern i Katyń

De verkliga händelserna bakom massakern

Katynmassakern ägde rum i Katyn-skogen i västra Ryssland 1940. Här avrättades tusentals polska krigsfångar från olika delar av samhället - officerare, präster, läkare, professorer med flera. De mördades genom nackskott och begravdes i massgravar.

Massakern var en del av Sovjetunionens försök att utplåna Polens elit och "avsovjetisera" landet efter att ha invaderat östra Polen 1939. Stalins avsikt var att kommunistiskt ockupera och annektera Polen.

Efter upptäckten av massgravarna 1943 förnekade Sovjetunionen all inblandning och skyllde massakern på nazisterna. Först 1990 erkände ryssarna sitt brott efter att hemliga dokument kommit fram. Än idag är Katyn en smärtsam symbol för relationen mellan Ryssland och Polen.

Katynmassakern var en av de största krigsförbrytelserna under andra världskriget men förblev länge mörklagd.

Offrens familjer söker sanningen

I filmen får vi följa ett antal officerare som blir bortförda till Katyn, och deras fruar och barn som försöker ta reda på vad som hände med deras kära. Väntan och ovissheten tär på dem, och sorgen blir desto större när sanningen till slut når dem - att männen brutalt mördats av Sovjet.

Vi får ta del av familjernas förtvivlan och kamp för att veta sanningen, samtidigt som de förtrycks av den kommunistiska regimen. Deras envisa sökande efter sina mäns öden blir filmen röd tråd.

Den personliga tragedin sätts in i ett större historiskt och politiskt sammanhang. Offrens anhöriga vägrar acceptera lögnerna och blir en symbol för Polens kamp för frihet och självbestämmande.

Sovjetunionens förnekelse av brottet

Efter upptäckten 1943 av massgravarna i Katyn förnekade Sovjetunionen bestämt all inblandning. Joseph Stalin skyllde illdådet på nazisterna i ett cyniskt propagandanummer.

Sanningen förträngdes och alla som ifrågasatte den sovjetiska versionen förföljdes brutalt. Sovjet propagerade aktivt för sin oskuld och påtvingade det internationella samfundet att acceptera lögnen.

Först på 90-talet erkände Ryssland officiellt sin skuld, efter att Gorbatjov släppt hemliga dokument som bevisade Sovjets massmord. Än i dag är relationen spänd mellan länderna på grund av Katyn.

Massakern i Katyń

Polens kamp för rättvisa

Filmen skildrar hur Katynmassakern blev en symbol för Polens kamp mot förtryck och för historisk rättvisa. Under decennier vägrade polackerna tro på den sovjetiska lögnpropagandan, eller acceptera att offren var glömda.

Genom envetenhet och trots lyckades polska aktivister till slut avtvinga ryssarna ett erkännande av sanningen. Kampen för att hedra minnet av de mördade i Katyn blev en del av Polens frihetskamp mot Sovjetregimen.

Än idag är minnet av massakern en viktig del av det polska medvetandet och historiens gång. Filmen bidrar till att rättvisa skipas och offren äras för eftervärlden.

En film som avslöjar historien

Regissören Andrzej Wajda lyckas på ett fängslande vis skildra både den personliga tragedin för offren och deras anhöriga, och det stora politiska spelet kring Katynmassakern.

Filmen rör om känslor och får oss att leva med i karaktärernas öden, samtidigt som vi får ta del av en viktig historia. Genom att utsätta lögnerna och hyckleriet bidrar den till upprättelse.

Massakern i Katyn är ett drama som etsar sig fast och skildrar en svunnen tid som fortfarande kastar sin skugga över nuet. Detta är en film alla bör se för att förstå Europas nyare historia.

10 liknande filmer:

  1. Kitbull
  2. Snöns brödraskap
  3. The Holdovers
  4. Saltburn
  5. Fifty Shades of Grey
  6. Interstellar
  7. Gran Turismo
  8. Killers of the Flower Moon
  9. Titanic
  10. Napoleon
Bewerte den Film oder die Serie
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
outline-star
outline-star
outline-star
Bewertung: 7 Anzahl der Stimmen: 222
Dela serie

10 Kommentarer

avatar

Semister12

En (titel) med ett betyg på 6.7 bevisar att även korta former kan ge en minnesvärd upplevelse.
avatar

MatVOD

Om du är tveksam till att titta på titeln, bör en titt på 6.7 -betyget rensa bort dina tvivel. Kör hårt!
avatar

catmansv

Med ett betyg på 6.7 bevisar title att i denna genre går kvalitet hand i hand med kvantitet.
avatar

El_comendante

Om du letar efter något av den högsta nivån i genren, sträck dig efter Massakern i Katyń. Betyget 6.7 bekräftar bara detta
avatar

MatVOD

En mycket framgångsrik typ. Det är värt 2h 02m att titta på den från början till slut.
avatar

digitalviewer

Extremt engagerande film , som lätt gör 2h 02m njutbar. Rekommenderas starkt till alla fans av denna Drama.
avatar

mukasso

En Massakern i Katyń med ett betyg på 6.7 bevisar att även korta former kan ge en minnesvärd upplevelse.
avatar

MediSV

Med ett betyg på 6.7 bevisar title att i denna genre går kvalitet hand i hand med kvantitet.
avatar

Grater98

Massakern i Katyń Betyget 6.7 för title visar att skaparna har träffat målet. Det är helt enkelt en mycket bra typ.
avatar

FilmTitel

Massakern i Katyń Titel med ett betyg på 6.7 är ett starkt bevis på den höga kvaliteten på denna typ. Ett måste-objekt!