close icon
page-title
Massakern i Katyń
Massakern i Katyń

Detaljer

 • Originaltitel: Katyń
 • Originalspråk: Polska
 • Produktionsland: Polen
 • Regissör: PISF

Titta på Massakern i Katyń 2007 gratis - Streama Online SweFilmer

star6.7
226Betyg
date2007
date2h 02m

Kommenter

 • avatar

  RealityRasmus

  |6 timer siden
  å den där "utsvämningen" av filmkritiker utan smak å känsla" Om ni inte gillar nåt så kolla på Första kärleken eller Varför jag istället. Det är er nivå...
 • avatar

  matixd

  |2 dage siden
  alla skriver om folk som klagar på att de inte går att streama men man hittar inte kommentarerna XD
 • avatar

  FamiljeFrida

  |4 dage siden
  Rekommenderar, filmen är intressant. Man behöver dock tåla stil och maner från 80-talet.
 • avatar

  DokisDennis

  |5 dage siden
  ibland okej å allt som allt min favorit i serien
 • avatar

  KlassikerKajsa

  |5 dage siden
  nån annan som har problem med strömmen?? den laggade för mig mitt i filmen men de e väl det där jävla näthaket igen
 • avatar

  glödandeStjärna

  |7 dage siden
  Om alla var som hans tjej då 😎
 • avatar

  RomantikRonja

  |10 dage siden
  Förutom fina vyer, bara skit.
 • avatar

  VerklighetenVera

  |10 dage siden
  Castet rätt tufft men storyn kunde vart bättre, allmänt okej film
 • avatar

  blåbärSky

  |10 dage siden
  Intressant: ja. Fängslande: ja. Men bögar, transpersoner och stöd till flyktingar: nej. Synd, för den kunde varit värd en rekommendation, men den ÄR inte de.

Officiell trailer

Indholdsfortegnelse

Dramadokumentär om massakern i Katyn

Massakern i Katyn är en polsk dramafilm från 2007 som skildrar de fruktansvärda händelserna i Katyn-skogen 1940. Filmen regisserades av Andrzej Wajda och har hyllats för sitt sätt att belysa ett av de mörkaste kapitlen i Polens 1900-talshistoria.

I filmen får vi följa några polska militärer och deras familjer före, under och efter massakern i Katyn där omkring 22 000 polska officerare och intellektuella mördades av sovjetiska styrkor. Deras öden flätas samman i det stora historiska dramat.

Med en stjärnspäckad ensemble skildras personliga tragedier som griper tag i oss, samtidigt som vi får ta del av ett stycke bortglömd historia. Massakern i Katyn är en film som etsat sig fast i det kollektiva polska medvetandet och som nu når en svensk publik.

Massakern i Katyń

De verkliga händelserna bakom massakern

Katynmassakern ägde rum i Katyn-skogen i västra Ryssland 1940. Här avrättades tusentals polska krigsfångar från olika delar av samhället - officerare, präster, läkare, professorer med flera. De mördades genom nackskott och begravdes i massgravar.

Massakern var en del av Sovjetunionens försök att utplåna Polens elit och "avsovjetisera" landet efter att ha invaderat östra Polen 1939. Stalins avsikt var att kommunistiskt ockupera och annektera Polen.

Efter upptäckten av massgravarna 1943 förnekade Sovjetunionen all inblandning och skyllde massakern på nazisterna. Först 1990 erkände ryssarna sitt brott efter att hemliga dokument kommit fram. Än idag är Katyn en smärtsam symbol för relationen mellan Ryssland och Polen.

Katynmassakern var en av de största krigsförbrytelserna under andra världskriget men förblev länge mörklagd.

Offrens familjer söker sanningen

I filmen får vi följa ett antal officerare som blir bortförda till Katyn, och deras fruar och barn som försöker ta reda på vad som hände med deras kära. Väntan och ovissheten tär på dem, och sorgen blir desto större när sanningen till slut når dem - att männen brutalt mördats av Sovjet.

Vi får ta del av familjernas förtvivlan och kamp för att veta sanningen, samtidigt som de förtrycks av den kommunistiska regimen. Deras envisa sökande efter sina mäns öden blir filmen röd tråd.

Den personliga tragedin sätts in i ett större historiskt och politiskt sammanhang. Offrens anhöriga vägrar acceptera lögnerna och blir en symbol för Polens kamp för frihet och självbestämmande.

Sovjetunionens förnekelse av brottet

Efter upptäckten 1943 av massgravarna i Katyn förnekade Sovjetunionen bestämt all inblandning. Joseph Stalin skyllde illdådet på nazisterna i ett cyniskt propagandanummer.

Sanningen förträngdes och alla som ifrågasatte den sovjetiska versionen förföljdes brutalt. Sovjet propagerade aktivt för sin oskuld och påtvingade det internationella samfundet att acceptera lögnen.

Först på 90-talet erkände Ryssland officiellt sin skuld, efter att Gorbatjov släppt hemliga dokument som bevisade Sovjets massmord. Än i dag är relationen spänd mellan länderna på grund av Katyn.

Massakern i Katyń

Polens kamp för rättvisa

Filmen skildrar hur Katynmassakern blev en symbol för Polens kamp mot förtryck och för historisk rättvisa. Under decennier vägrade polackerna tro på den sovjetiska lögnpropagandan, eller acceptera att offren var glömda.

Genom envetenhet och trots lyckades polska aktivister till slut avtvinga ryssarna ett erkännande av sanningen. Kampen för att hedra minnet av de mördade i Katyn blev en del av Polens frihetskamp mot Sovjetregimen.

Än idag är minnet av massakern en viktig del av det polska medvetandet och historiens gång. Filmen bidrar till att rättvisa skipas och offren äras för eftervärlden.

En film som avslöjar historien

Regissören Andrzej Wajda lyckas på ett fängslande vis skildra både den personliga tragedin för offren och deras anhöriga, och det stora politiska spelet kring Katynmassakern.

Filmen rör om känslor och får oss att leva med i karaktärernas öden, samtidigt som vi får ta del av en viktig historia. Genom att utsätta lögnerna och hyckleriet bidrar den till upprättelse.

Massakern i Katyn är ett drama som etsar sig fast och skildrar en svunnen tid som fortfarande kastar sin skugga över nuet. Detta är en film alla bör se för att förstå Europas nyare historia.

7 Lignende Film

Sebastian Jonsson

Sebastian Jonsson

Som ägare till denna portal om film, serier och recensioner är jag stolt över att dela min passion för berättande konstformer. Med en djup förståelse för världen av film och serier strävar jag efter att skapa en engagerande och informativ plattform för alla cineaster där ute. Mitt mål är att vägleda dig genom den spännande världen av visuell underhållning och ge dig insiktsfulla recensioner och nyheter. Tillsammans kan vi utforska och uppskatta den rika mångfalden av berättelser som film- och tv-världen har att erbjuda. Välkommen till vår gemenskap av filmälskare och serienördar!

Bedøm filmen eller serien

fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
fill-star
outline-star
outline-star
outline-star
Betyg: 7 Antal stemmer: 226

Dela